CARA TIME OUT PUNISHMENT – TENGOK DINDING

By | July 30, 2016

time out punishment, denda tengok dinding

Viral di facebook cara sepasang ibu bapa denda anak mereka tengok dinding selama 7 minit. Denda tengok dinding ini dinamakan sebagai “Time-Out Punishment”.

Baca kisah yang dikongsikan oleh Mohd Yazid Ismail dibawah:-

Bashir, Dhia dan Fina kena denda tengok dinding lagi, kali ni 7 minit. Sebab bergaduh.

Dah banyak kali saya guna kaedah ni. Senang dan berkesan. Denda macam ni namanya time-out punishment.

Saya dapat rasa banyak kelebihan time-out ni..

1. Senang nak laksana dan sangat berkesan.
2. Dapat bagi masa pada anak2 untuk muhasabah. Ini boleh membina sedikit emosi kedewasaan pada mereka.
3. Ibu bapa boleh guna masa tengah time-out tu untuk bertenang.
4. Senang nak bagi tazkirah, anak2 betul2 dengar masa tengah denda.
5. Senang nak ‘ugut’ balik pada anak2, ugutan yang real. “Kalau Fina bergaduh lagi nanti kena mengadap dinding”. Dulu ugutan tipu macam “nanti polis tangkap Fina”. Ugutan tipu menyebabkan mereka jadi makin kurang percaya kat kita.
6. Perasaan anak2 tidak terlalu terganggu degan time-out, berbeza kalau kena pukul atau kena tengking.
7. Ibu bapa tak tidak terbeban dengan perasaan bersalah atau menyesal.
8. Hubungan anak2 dengan ibubapa senang kembali normal macam sebelum kena denda.
9. Mudah nak tambah dos denda, kalau berulang kesalahan yang sama maka tempoh denda

Sumber: Facebook Mohd Yazid Ismail

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *